Hoogtetraining en hoogteziekte

Hoogteziekte kan optreden vanaf hoogtes van 2500 meter, maar meestal treedt hoogteziekte op boven de 3500 meter. Gaat u op vakantie de hoogte in? Bergbeklimmen  bijvoorbeeld? Dan kunt u te maken krijgen met hoogteziekte. Goed acclimatiseren is van groot belang. Dat kan ook al in Nederland! Lees hier hoe en wat:

Wat is hoogteziekte?

Tot ongeveer 6000 meter hoogte treedt hoogteziekte alleen op bij onvoldoende geacclimatiseerde personen. Doordat de luchtdruk ongeveer elke 5500 meter halveert, bevat hetzelfde volume ingeademde lucht op die hoogte de helft minder zuurstof. Het lichaam controleert echter niet direct het zuurstofniveau in het bloed. In plaats daarvan wordt gecontroleerd op de hoeveelheid koolzuurgas, een afvalproduct dat moet worden uitgeademd. Bij verlaagde luchtdruk is de relatie tussen hoe moeilijk het lichaam aan zuurstof kan komen en hoe moeilijk het is om koolzuurgas kwijt te raken verstoord. Daardoor kan een tekort aan zuurstof ontstaan zonder dat de concentratie aan koolzuurgas in het bloed toeneemt.

Het menselijk lichaam heeft enige weken nodig om extra rode bloedlichaampjes aan te maken. De nieren gaan bij een verlaagde zuurstofspanning het hormoon erytropoëtine aanmaken dat het rode beenmerg aanzet tot een grotere productie aan rode bloedcellen. Als het lichaam voldoende geacclimatiseerd is, kan een mens in principe voor altijd op deze hoogte verblijven.

Dit verandert vanaf een hoogte van ongeveer 6000 meter. Zo kan zelfs een goed geoefende en volledig geacclimatiseerd persoon slechts enkele dagen verblijven op een hoogte van 8000 meter. De hoogte van 9000 meter geldt als de absolute bovengrens waarop een mens in leven kan blijven.

De symptomen van hoogteziekte worden onderscheiden in ‘milde’ en ‘ernstige’ symptomen. Lees verder over hoogteziekte en lees hieronder over hoogte training.

Hoogte training ter voorkoming van hoogteziekte

Er zijn in Nederland een aantal gespecialiseerde sportcomplexen waar je hoogtetraining kunt doen. Door in Nederland goed te trainen, kunt u op vakantie sneller naar grote hoogtes. Al blijft het boven de 6000 van groot belang goed te acclimatiseren! Volg altijd de instructies van de locale experts op! U komt hier in de zone waar specialistische informatie noodzakelijk is voor uw gezondheid. Doch ook hiervoor is een training in Nederland een goede aanvulling:

Hoogte training kan bij:

Sportcetrum Juliën in Lienden Gelderland of

Sport assist hoogte training te Breda, Noord Brabant.

Ook nationale sportkoepel NOC*NSF heeft in Papendal een installatie, maar die is gereserveerd voor topsporters.

Heeft u andere adressen? geeft het door dan vullen we de lijst aan

Copyright © 2019 Leuk reisverslag