Moscow & Transmongolie Express

Ontvang updates per email!
Geef hier jouw email adres op:

Tags

Moscow & Transmongolie Express

Lieve mensen,

Wat leuk om al die reacties te lezen en te zien dat iedereen zo met ons ‘meebeleeft’! Voor jullie nu een eerste update van onze belevenissen.

Na op vrijdag 20 november nog een hele gezellige afscheidsborrel te hebben gehad, waarvoor dank allemaal, hebben we nog even van onze eigen familie kunnen genieten en kunnen inpakken. Op 22 november kon onze reis dan eindelijk beginnen. Iets waar we al maanden naar uit hebben gekeken. Eerst de trein naar Dusseldorf, daarna het vliegtuig naar Moskou. Op het vliegveld van Moskou werden we meteen overvallen door de drukte en natuurlijk het Cyrillische alfabet. Hoe moesten we ooit ons hostel gaan vinden? Maar als wereldreizigers die we meteen al waren, bedachten we daar snel een manier voor. Gewoon de eerste 3 tekens onthouden (iets wat op een 4 lijkt een x en een c bijvoorbeeld) en dan kom je er wel. En 3 uur na het landen waren we inderdaad in ons hostel.

Dinsdag 24 november zijn we vroeg opgestaan om Moskou te verkennen. Het metronet was inmiddels een makkie, dus op naar het Rode plein. Dat niet eens rood is, maar dat ter zijde. Russen houden van regels, dus na 3 rondjes om het Kremlin te hebben gelopen om ‘netjes’ in de rij te kunnen gaan staan, mochten we naar binnen. Even Lenin z’n opgebaarde lichaam gecheckt en het Kremlin in geweest. Vooral de gouden koepels zie je hier overal opduiken. Erg mooi! Ons doel in Moskou was verder om bekers te vinden voor in de trein. Dat is volgens mij het enige wat we uiteindelijk zijn vergeten mee te nemen. Gelukkig was ook dat snel gevonden en konden we op zoek naar het treinstation en de trein met nummer 004 naar Beijing.

Wat een trein! Het eersteklas reizen is geen overbodige luxe, want we waren blij dat we niet tussen de stink-Chinezen en -Russen in een coupe hoefden te zitten. Gauw geinstalleerd en kennisgemaakt met onze 3 (enige) buren in het treinstel. Een stel uit Frankrijk dat in Mongolie is uitgestapt en een jongen uit de UK. Leuke mensen. Het cabinepersoneel bestonden, anders dan we hadden verwacht, uit Chinese mannen. Die van ons waren gelukkig erg aardig. Dus we waren al snel helemaal geinstalleerd.

Nu vragen jullie je vast af, wat doe je nu in een trein 6 dagen lang? Nou gewoon.. thee drinken uit je nieuwe bekers (onbeperkt heet water verkrijgbaar, erg fijn), spelletjes doen, boeken lezen, goede gesprekken voeren en van het uitzicht genieten natuurlijk. Wat moet je anders? Maar we hebben ons geen moment verveeld! En zelfs nog goed kunnens slapen.
Nu wat het uitzicht betreft.. Heel veel sneeuw! Dat is natuurlijk logisch, want buiten was het winter (bij ons in de trein was het overigens met gemmideld zo’n 25 graden tropisch warm). In het eerste deel van Rusland nog veel oude, vervallen gebouwen die uit de communistische tijd stammen te zien. Langzaamaan werden de uitzichten soberder en in Siberie bleven kale sneeuwvlaktes over. Ook in Mongolie weinig meer dan Gobi-woestijn met wat electriciteits- en telefoonpalen. Het leek wel een western setting, als je de kou van -20 graden niet meetelde. In China kwamen de bergen natuurlijk en was het uitzicht een stuk mooier.
Tijdens de stops op de stations, gemiddeld om de 3-4 uur om de kolenvoorraad aan te vullen, leenden zich voor een rondje lopen en wat inkopen doen. Een leuke ervaring. De leukste was toch wel bij de grensovergang van Mongolie naar China waar we 4 uur lang konden genieten van klassieke muziek (o.a. Weense Wals). Daar kreeg de trein een nieuw onderstel om verder te kunnen op het andere spoor. In Rusland en Mongolie hebben ze namelijk als enige uitzondering over de hele wereld een andere rails.

Vanmiddag stapten we na de 9009 kilometerlange treinreis van 6 dagen dan eindelijk uit op het centraal station van Beijing. De taxirit naar het hostel dat we in Nederland alvast hebben geboekt kostte ons veelste veel geld, maar ach. Nu hebben we nog genoeg budget. Het hostel kost gelukkig belachelijk weinig (3 euro per nacht). Daarvoor krijg je natuurlijk weinig luxe en slapen we in een dorm met nog 3 personen op harde matrassen (lees: planken). Eens kijken hoe de eerste nacht ons hier bevalt. En natuurlijk de rest van Beijing wat ons te wachten staat.

Tot de volgende keer maar weer!
Liefs,
Michiel en Denise

P.S. Het uploaden van de foto’s lukte helaas nog niet. Wel vinden jullie hieronder foto’s van het dagboek van Michiel.
P.P.S. http://www.flickr.com/photos/45406031@N06/ via deze link staan er nu wat foto’s online. Yeah!

Er zijn 22 reacties op “Moscow & Transmongolie Express”

 1. Maartje says:

  Wat een goed idee: die foto,s van je dagboek, ik geniet van je humor, Michiel. Ben benieuwd naar de foto,s van de reis. Zo,n treinreis is wel een belevenis als ik jullie verhalen zo lees. Groet van een kouder wordend Noordwijk, nog geen Rusland qua kou. Maartje

 2. Klaas en Alice says:

  Hai kids,

  Wat een schitterende ervaring moet dit zijn. Zo ver met een trein reizen.Hoe is het mogelijk dat je cyrillisch schrift kunt onderscheiden laat staan lezen. Is er een speciaal boek voor? We wensen jullie nog veel plezier inChina .

  Liefs Klaas en Alice.

 3. Backpacker Henk says:

  Hoi Denise en Michiel,

  De kop is eraf, nu gaat het echte backpacken beginnen.
  Goed informatief bericht.
  De Tsaren hadden destijds na de invasie van Napoleon en de verloren Krimoorlog genoeg reden om een andere spoorbreedte te kiezen dan gebruikelijk in de vijandige landen. Ik maakte in 1975 een vergelijkbare wissel van het treinonderstel mee aan de grens van Rusland met Polen.
  Afdingen op prijzen van taxis en souveniers is een mooie sport, maar af en toe moet je een klein verlies nemen, wanneer toch je afgezet wordt. Gebeurt overal, ik noem een voorbeeld. Tweejaar geleden wisselde ik 50 euro bij de kassier in een vijf sterren hotel in Moskou. Geven ze me Roebels voor 50 US dollar en beweren gewoon dat ik vijfig dollar gaf. Gebeurt gewoon.
  Goede reis verder.

  Groet,
  Backpacker Henk

 4. Tim en Lilian says:

  Hááá lieve Den&Chiel

  Wat een super ervaring moet dit geweest zijn zeg..
  Heel veel plezier verder in Beijing en we volgen jullie op de voet!!

  Liefs,
  Tim en Lilian

 5. leen en corrie says:

  Wat een geweldig reisverslag van jullie twee. We zijn reuze benieuwd naar de foto’s.
  Wat zal China ook een belevenis zijn. We zijn benieuwd!
  Liefs,Leen en Corrie

 6. Tinus55 says:

  Hey wereldreizigers,

  Leuk verslag!! En het dagboek is ook helemaal super!! Heel veel plezier in China! Geniet ervan en ik zal je rijbewijs meenemen in maart!!
  Groetjes Tinus

 7. Theo en Dineke says:

  Wat fijn dat de treinreis zo goed is bevallen en jullie nu goed uitgerust het prachtige Beijing kunnen gaan bekijken.
  Heel veel plezier.

 8. Framb says:

  Hela! Leuk om wat van jullie te horen! Ben benieuwd naar jullie verhalen uit China! Kus

 9. nina says:

  ha lieverds,

  jullie inspireren ons!!! geniet, have fun, relax en don’t worry!
  liefs!

 10. Inge en Rob says:

  hey den en chiel,
  Wat een belevenis zeg die treinreis!! en wat lezen jullie verhalen lekker weg zo! dat dagboek is ook helemaal leuk om te lezen, helemaal chiel iig 😀 Geniet van jullie tijd in china (en de rest van de wereld)!!
  liefs Rob en Ing

 11. niels says:

  Aloha!

  Gelukkig hebben die mongolen jullie niet gehouden maar alleen maar afgezet, het had erger gekund. Veel plezier op de muur en denk eraan het is geen oost Duitsland hé, dus gewoon laten staan dat ding!

  Veel plezier in China!

  Ciao,
  lilian en niels

 12. Danne says:

  Hoi Den en Michiel, klinkt nu al als een avontuur, zelfs het treinreizen 😉 Veel plezier daar!
  xx

 13. Pils says:

  Meghaulieje!!

  (Dit snappen slechts de sneeuwsnuivers)

 14. Koos en Coby says:

  Kijk uit voor de tanks op het plein voor de Vrede
  We blijven volgen !!!
  Koos en Coby.

 15. Wouter says:

  Shit, dacht ik dat ik mezelf op de mailing had gezet.. Niet dus! Lig ik meteen al weer achter. Schrale bende. Jullie reis daarentegen lijkt aardig op de rails (hahahaha!) en jaloezie overvalt mij. Gisteren gelukkig naar echt een ubervet optreden van de whitest boy alive geweest in paradiso dus kan ik weer bij jullie een paar ogen terug uitsteken.
  Beetje jammer dat er nu al sprake is van diva gedrag en sterallures: er wordt gesproken over een ‘eerste klas’ en ‘stinkchinezen en -russen’. foei! Backpacken houdt zeker niet in dat er luxe en decadent gereisd mag worden en denigrerend doen naar locals is ook uit den boze – op papier dan. Op reisblogs wordt je namelijk altijd geacht dat je zo goed op kunt schieten met de locals blablablabla. Bullshit natuurlijk aangezien je de mensen 9 van de 10 keer niet kan luchten of zien. Anywho, het slapen op planken maakt een hoop goed.
  Chiel ben jij te lui om je dagboek uit te typen? Wel lachen iig..

 16. Denise says:

  Lieve mensen,

  We zijn druk bezig geweest met de foto’s en inmiddels is het gelukt om de eerste paar online te zetten. Niet helemaal in de goede volgorde (er zitten 2 tempelfoto’s tussen die op het eind horen, want dat is in China) maar toch. Enjoy! En later meer :)!
  http://www.flickr.com/photos/45406031@N06/

  Liefs,
  Michiel en Denise

 17. leen en corrie says:

  ja leuk die foto’s kunnen we zien dat jullie er echt zijn en niet stiekem op terschelling zijn ondergedoken!!
  liefs leen en corrie

 18. Tinus55 says:

  Mooie foto’s hoor!! Ziet er vet uit in die sneeuw!! Veel plezier!! Groeten vanuit het natte Nederland.
  Hoi

 19. Loes says:

  Lieverds!

  Wat een fantastische verhalen, ik ben stikjaloers! Inmiddels ben ik fulltime aan het werk en dat is toch best pittig, ik wou dat ik met jullie kon ruilen! Geniet er maar van, ik blijf jullie verhalen volgen!

  Liefs

 20. niels says:

  we waren wel wat in de war hoor! Waar zitten jullie nou? In meghaulië, rusland of china? Volgende keer de foto’s beter sorteren want dit kan niet langer zo!

  Veel plezier daaro!

  groet,
  lilian en niels

 21. Denise says:

  Haha, ja kan ik inkomen. We hadden een beetje haast onderweg ;), maar nu ff China bekijken. Volgend verslag komt eraan!

 22. Daan says:

  Topper,

  Wat leest dat boek van jou heerlijk weg zo.
  Hou het vol, ik lees het met volle teugen, ben ook geen boekenwurm maar met die smilies en mythe van jou lees ik het in 1 ruk uit 😉

  Geniet van jullie prachtige ervaring, maar dat zit wel snor volgens mij.

  X


Laat ook een reactie achter

Copyright © 2019 Leuk reisverslag