Incredible India

Ontvang updates per email!
Geef hier jouw email adres op:

Tags

Incredible India

Lieve allemaal,

Na twee weken in Incredible India te zitten is het weer tijd voor een verslag. Ik weet niet of een van jullie ooit de reclame hebben gezien waarbij er snapshots van India worden getoond om het land te promoten, waar na wordt geeindigd met de slogan ‘Incredible India’. Nou ja, het is niet zoals de snapshots, maar incredible is het wel!

Wat een verademing om hier na de drukte van Hong Kong aan te komen. In het begin wel even spannend omdat er altijd genoeg verhalen de ronde gaan van mensen die het niets vinden, al die viezigheid, stank en armoede. Nou ik moet zeggen, daar keken wij na 1 dag al overheen. Natuurlijk is het niet zo lekker om een warme walm van afvallucht in te ademen, alsof je in de zomer achter een vuilniswagen fietst zeg maar. Maar als je ziet hoe mooi de natuur (overal palmbomen), de tempels en de kleding van alle mensen is, ach dan merk je die viezigheid en stank niet meer. Daarnaast zijn alle mensen super aardig, als je de weg wilt weten nemen ze je bij de hand om het te wijzen en als je iets wilt vragen staan ze altijd voor je klaar. Een groot voordeel in India is dat ze goed Engels spreken. Dit komt voornamelijk doordat in de verschillende provincies in India een eigen dialect wordt gesproken dat zo veel van elkaar afwijkt, dat de Indiers uit de verschillende provincies onderling Engels spreken.
Als laatst nog even een vermelding over het eten. Ja dat mag niet onbesproken blijven. We hebben de stokjes voorlopig even opgeborgen om in India met onze handen te gaan eten. Nou ja handen, alleen de rechter. Links gebruik je voor vieze dingen, rechts voor eten. Ja dat is nog wel eens lastig, hoe scheur je je roti met 1 hand? Oefing baart kunst J. Vaak bestel je hier een roti, naan of ander soort pannenkoek-achtig deegwaar, die je vervolgens in een curry, chutney of ander soort sausje doopt. Allemaal lekker tot nu toe! En in het zuiden van India, waar de meeste Hindi leven, zijn bijna alle mensen vegetariers dus voor mij, Denise, is het hier prima vertoeven. Michiel verlangt af en toe naar een lekkere rookworst of biefstuk. Maar biefstuk kun je hier natuurlijk wel vergeten aangezien de koeien heilig zijn.

Enfin, wat hebben we zoal gedaan in India? Met het vliegtuig zijn we in Tiruchirappalli geland, hoe je dat nou precies uitspreekt weten we ook nog niet, maar afgekort heet het Trichy. Een stad in de provincie Tamil Nadu, in het zuid-oosten van India. Om ons een beetje aan de warmte te laten wennen, hebben ze daar eerst voor wat bewolking gezorgd. Heerlijk. Even een tempeltourtje gedaan in de stad. De meeste tempels hier zijn van de Hindi, dat betekent heel veel kleuren en hoge torens met alle goden erop. Ze hebben er 36.000.000, dus allemaal kleine beeldjes van de verschillende goden. Meestal vereren ze een paar van die 36 miljoen goden per tempel, anders moeten ze wat veel altaren et cetera bouwen. Voordat je de tempel in gaat moet je je schoenen afgeven en als je de tempel verlaat, krijg je voor 1 roepia (dat is 1,5 eurocent) een zegen van de tempelolifant. Je geeft hem het geld in z’n slurf, je buigt je hoofd vervolgens en hij raakt je hoofd aan met z’n slurf. Leuk toch?

Na Tiruchirappalli zijn we naar Thanjavur gegaan voor een andere tempel en zijn we richting het zuiden gedaan naar Madurai. Ook weer een tempel.. Ja ze hebben er veel! Daarna op naar het zuidelijkste puntje van India: Kanyakumari. Vier uur voorin de bus zitten betekent hier dat je zo’n beetje doof de bus uit stapt. In China kunnen ze er wat van met die toeter, maar in India weten ze nog beter waar die zit. En hij is nog eens 10 keer zo luid. Kortom, de herriestoppers te voorschijn halen is geen overbodige luxe.
Het bijzondere aan Kanyakumari is dat je zowel de zonsopgang als zonsondergang in de zee kunt zien. En dan nog een combinatie van de Indische Oceaan en de Arabische Zee. Wow! Het weer werkte niet helemaal mee, maar bijzonder was het wel. Daarnaast zie je hier nog wat restanten van de verwoesting van de tsunami, die in 2004 ook het zuiden van India trof. Er zijn een hoop huizen verwoest en mensen, vooral vissers, omgekomen destijds.

Omdat we na al die weken sightseeing in China wel toe waren aan wat rust, zijn we met de trein vertrokken naar Varkala. Het openbaar vervoer kost hier echt niks, voor 4 uur in de trein (of bus) betaal je omgerekend zo’n 50-60 eurocent per persoon. Wil je wat luxer, betaal je wat meer, maar het blijft goedkoop. Goed voor het budget dus!
In Varkala hebben ze een super mooi, relaxed strand. Reden genoeg om een weekje vakantie in de vakantie te houden en hier lekker uit te rusten en te zonnen. We zijn hier tevens een leuk stel uit Belgie tegengekomen waar we de meeste dagen mee zijn opgetrokken. Heel leuk om zulke mensen te ontmoeten waarvan je hoopt dat je ze nog eens tegenkomt later in je leven.

Na Varkala weer tijd voor iets meer actie, Fort Kochin stond op het programma. Dit is een eiland voor de kust van Ernakulum (in de provincie Kerala, land of the coconut), waar veel Europeanen hebben huisgehouden. Waaronder de Nederlanders. Je hebt hier dus kerken in plaats van tempels en je hebt er zelfs een Dutch Palace. Dat eigenlijk is gebouwd door de Spanjaarden, als cadeau voor de koning van Kochi omdat ze zijn tempel hadden verwoest. Maar nadat de Spanjaarden waren vetrokken en de Nederlanders bezit hadden genomen van Fort Kochin hebben ze het paleis gerenoveerd en heeft het de naam Dutch Palace gekregen. Ja zo doen wij Nederlanders dat.
Naast dat het leuk is om hier gewoon rustig rond te lopen, zijn de backwaters een grote attractie. Dat zijn allemaal kleine en grotere riviertjes, van in totaal zo’n 180 vierkante kilomter in oppervlakte, die tussen allemaal eilandjes en stukjes land doorlopen. Kortom een bamboeboot huren en er lekker doorheen varen. Heerlijk om zo rustig tussen de mooie natuur en kleine huisjes van de locals door te varen.

In India heb je ook een hoop natuurparken, wildlife sanctuaries. Daar moesten we er in ieder geval een van bezoeken natuurlijk. De staat waarin we verbleven heette Kerala, het land van de kokosnoten. Het verhaal over deze staat is dat, toen God (welke van de 36 miljoen?) de wereld en India schiep, hij Kerala voor zichzelf heeft geschapen om te kunnen ontspannen. Het heeft daarom de bijnaam Gods Own Country. En in een staat vol met stranden, palmbomen, mooie wateren en dierenparken lukt dat aardig. Volgens de lonely planet moest het park wat wij bezocht hebben ‘The Garden of Eden’ zijn. Daar moest ik me natuurlijk wel thuis voelen. We hadden het geluk een Nederlands stel tegen te komen waarmee we samen een tour konden maken en zo de kosten konden delen. En wat voor dieren hebben we dan gespot? 1. Herten, 2. Zwijnen, 3. Eekhoorn en 4. een pauw. Ja. Dat dachten wij ook, dat heb je in Nederland ook. Een beetje teleurstellend dus. Maar de mooie omgeving maakte een hoop goed; heel veel theeplantages, wat rijstvelden en verder super veel mooie bomen en planten. Kortom een dagje in de natuur, dat doet een mens goed!

Hiermee wil ik dan ook eindigen. We maken ons op voor nog wat cultuur in de staat Karnataka en dan een paar daagjes meer strand in Goa. Daar horen jullie later meer over.

Liefs,
Michiel en Denise

P.S. de hondjes in China op de foto dienden niet als ontbijt, ze werden gewoon weggegeven aan vrienden :).

Er zijn 15 reacties op “Incredible India”

 1. leen en corrie says:

  Jongens, wat heerlijk dat jullie zo’n mooie reis aan het maken zijn.
  Wat een mooie foto’s weer. Prachtig weer, mooie tempels enz.enz.
  Kortom, jullie laten ons fijn meegenieten.
  Veel liefs,Leen en Corrie

 2. Maartje says:

  Ik geniet van jullie verhalen en prachtige foto’s. Ik reis met jullie mee. Hier blijft het winters, de duinen blijven prachtig wit, maar het is zoo koud. Nou ja verwarming hoog en wachten tot het warm water regent. Groetjes, Maartje

 3. Inge en Rol says:

  hey chiel en denise!
  Wat een leuke, mooie en grappige verhalen en foto’s. Het is elke keer weer zo leuk om jullie verslagen te lezen en daarna de foto’s te bekijken! Geniet van al het moois dat jullie nog gaan zien! btw goed nieuws: rob en ik hebben vandaag een huisje gekocht!!!
  liefs rob en ing

 4. Ruud en Corrie says:

  Hoi Luitjes,
  Wat een leuke foto’s weer! Zelf hebben wij ook wel een soort vooroordeel over de gewoontes India maar als wij dit verslag lezen kunnen wij (Corrie) er misschien ook aan wennen. Vorig verslag was zeker heel herkenbaar over de gewoontes bij het eten. Bij het eerste diner daar ben ik weggelopen (nu ben in wat volwassener ha ha). Jullie maken het wel heel aantrekkelijk toch ook een keer die kant op te gaan. Missen julllie al iets of valt dat mee. Laat het weten of wij iets op kunnen sturen. Uit ervaring weten wij hoe leuk dat is! Heel veel plezier op jullie verdere reis. xx Ruud en Corrie

 5. niels says:

  Oh, oh nou begin ik toch echt een beetje jaloers te worden, hier veel te koud en dan beelden van zon
  en wuivende palmen dat is toch net ff te veel van het goede leven….
  Ziet er mooi uit dat india! Geniet er van en maak zoveel mogelijk foto’s!

  Ciao,
  niels en lilian

 6. Iris says:

  Ieeehhh die slang ziet er eng uit!! Maar toch wil ik nog meer foto’s van alle insecten en gruwelijke monsters die jullie nog meer tegenkomen!
  Weer een mooi verslag hoor, ik zie het helemaal voor me. Jullie zien er goed (en lekker bruin!) uit!
  Veel plezier! Liefs, ook van Joost!

 7. coby en peter says:

  Enig weer dit verslag volgens mij vliegt de tijd voor jullie ook denk ik dus geniet met volle teugen groetjes peter en coby

 8. dirk en alida says:

  Ha Chiel en Denise,
  Leuk om weer wat van jullie te lezen.Wat een fantastische reis maken jullie. We zijn jaloers op het mooie weer. Hier is het koud en guur. Verder gaat het hier prima, Martijn zit in Frankrijk, lekker snowboarden. Hij komt zaterdag weer thuis. groetjes van ons en laat ons maar meegenieten van jullie reis. Nog heel veel plezier!! Dirk en Alida

 9. nina says:

  gaaf paradijsje hebben jullie daar!
  kusje!!!

 10. Thomas en Hannie says:

  Wat een belevenis moet deze reis voor jullie zijn en wat laten jullie ons meegenieten door jullie prachtige verhalen en mooie foto’s. Blijf genieten en laat het alle indrukken lekker op je in werken. Liefs Thomas en Hannie

 11. Klaas en Alice says:

  Hoi wereldreizigers,

  Weer genoten van jullie ervaringen in India. Het klinkt allemaal fantastisch. Alice heeft zich tranen gelachen omje verslag. Nog heel veel plezier samen. Wij zitten hier te vernikkelen van de kou.

  Liefs Klaas en Alice.

 12. Caroline en Tim says:

  Helaba lui-tjes

  Wij zijn ondertussen aangekomen in Pondicherry en hebben al een paar croissants op. Mmmm:smaakt echt na weken “butter jam toast”. Wij vertrekken op 6 februari naar Thiruvanamalai. Dus, als jullie niet te versleten zijn na bus- of treinreis kunnen we ‘s avonds misschien samen iets gaan eten. Tegen dan zullen we de culinaire schatten van Pondi wel ontdekt hebben.

  Groetjes en een behouden reis toegewenst.

  Caroline en Tim

 13. opa van beelen says:

  hallo michiel en denise,
  hier een berichtje van je opa, alles gaat goed. Ik hoop dat jullie daar veel genieten en dat jullie veel van de wereld mogen zien. Mooie foto’s en ik lees de reisverslagen op de laptop bij je ouders.
  verder hartelijke groeten en goede gezondheid
  van opa

 14. Ans Ballering says:

  Ha reizigers, ik heb alles weer gelezen en wat een mooie foto’s.
  Jullie genieten echt en ik gun het jullie van harte.
  Groetjes Ans

 15. Iris says:

  Ha zus en Chiel,

  Wie van jullie maakt zulke mooie foto’s?
  Echt prachtig!
  Ik kon nu eindelijk een keer op de site (restaurant met proper internet)
  Dit stimuleert me zeker om langer in Azië te blijven en ook wat meer van de regio te gaan zien.
  Gaat alles nog volgens ‘plan’?

  xx


Laat ook een reactie achter

Copyright © 2019 Leuk reisverslag