Het zuid-westen van China

Ontvang updates per email!
Geef hier jouw email adres op:

Tags

Het zuid-westen van China

Lieve allemaal,

Allereerst nog een heel gelukkig, gezond, voorspoedig en fijn nieuwjaar voor iedereen! Bedankt voor alle nieuwjaarswensen vanuit Nederland.  Al vieren ze het in China niet, we hebben op 31 december een gezellige avond gehad.

Met het vorige verslag zijn we in Kunming geeindigd. Van daar zijn we al snel naar Dali gereisd. Na al die grote steden van China werd het tijd om de mooie natuur en warmte op te zoeken. En mooi is het daar zeg! Dali ligt op 2 kilometer hoogte, tussen de bergen. Dat betekent overdag goed insmeren en ’s nachts lekker met je electric blanket onder de wol. Naast dat we hier op een super mooie plek zaten hebben we ook eindelijk een beetje kunnen uitrusten van de drukte. Naast de mooie bergen is er een ook groot meer, best bijzonder op zo’n grote hoogte. Kortom een prima plek om leuke mensen te ontmoeten, uit te rusten en van het lekkere eten en de Coconut Milk Tea (heaven!) te genieten.

Na Dali zijn we per bus door de bergen naar Lijiang gereisd. Veel Chinezen zijn wagenziek, dus dat was een leuke trip kun je je zo bedenken (je moest in ieder geval je raam lekker dicht laten). Lijiang ligt nog iets hoger dan Dali en hier heb je zelfs sneeuwtoppen op de hoogste bergen die deel uitmaken van het uitzicht vanuit het stadje. Hestadje staat op de Unesco werelderfgoedlijst en je kunt hier nog veel van het ‘oude’ huizen van China zien. Maar de huizen mogen dan nog wel behouden zijn in originele staat, de begane grond dient gewoon als toeristenshop. Nagenoeg elk huisje heeft rokken, kettingen, thee en andere souvenirs te koop. Er zijn veel toeristen naar Lijiang getrokken omdat het zo wonderbaarlijk was dat deze oude huisjes nog recht overeind stonden na een zware aardbeving in de jaren negentig. Er zijn toen bijna geen doden/gewonden gevallen en dat terwijl de huisjes er niet zo stevig uit zien van de buitenkant. Om wat van de verdere omgeving te zien hebben we een fiets gehuurd. We hadden het geluk om wat locals tegen te komen, die ons (echt heel aardig) hebben meegenomen naar een dorpje verderop (Suhe) en ons hebben rondgeleid. We hebben een traditioneel theekransje bijgewoond, heerlijk gegeten en natuurlijk veel over de omgeving gehoord. Een leuke ervaring!

We hadden achteraf gezien gehoopt dat we nog wat langer in Lijiang waren gebleven, want je kunt hier nog een hoop mooie tours maken naar meren, grotten en bergen. Maar omdat de kerst naderde en we dat op een plek wilde vieren waar meer backpackers zouden zijn, hebben we het vliegtuig gepakt naar Guilin, waar vandaan we naar Yangshuo zijn gegaan. Midden in het karstgebergte (zie de foto’s, prachtig) is dit een favoriete plek voor backpackers om te vertoeven. We zijn gauw op de fiets gestapt om wat van de omgeving te verkennen. Een dag later zijn we met een bamboe bootje over de Li River gevaren. Uiteraard weer genoten van de omgeving, maar na 2 uur regen en wind kwamen we zo’n beetje bevroren de boot af en waren we er wel even klaar mee. Tijd om voor een binnen-activiteit te kiezen: een kookcurcus! Na weken chinees eten werd het wel tijd om eens te zien hoe dat nu wordt klaar gemaakt. Allereerst een rondleiding over de markt, waar je uiteraard ook het gevreesde hondenvlees tegenkomt, en daarna aan de slag. Dat koken een grote hobby van Michiel is was terug te zien in zijn kookkunsten, hij was de beste van de klas.

Na een weekje relaxen was het tijd om weer terug te gaan naar Guilin. Weer een Chinese stad, maar gelukki g een die goed te overzien is. We hebben hier vooral veel gezellige dagen gehad in het hostel, veel gepraat met andere reizigers en geleerd over hoe de Tweede Wereldoorlog in China is ervaren. Ja daar leren we niets over met onze geschiedenislessen in Nederland, maar er zijn miljoenen Chinezen vermoord door de Japanners in die tijd. Dat gaat ze nog steeds zwaar aan het hart, zeker aangezien de Japanners niet willen erkennen dat het daadwerkelijk gebeurd is. Erg sneu..
Verder hebben we hier erg lekker gegeten. We hadden het geluk om hier op de eerste dag een geweldig maal tegen te komen, in plaats van wat je normaal pas op delaatste dag hebt als je op vakantie bent. Kortom, elke dag dezelfde noodles gehaald voor lunch en op hetzelfde plein opgegeten met dezelfde muziek. Waarom iets veranderen als het goed is?

Omdat ons vliegtuig naar Kuala Lumpur op 7 januari vertrok, zijn we de 4e de trein in gestapt richting Shenzhen. Vandaar kun je heel makkelijk de grens over naar Hong Kong per metro. In Hong Kong hebben we weinig meer aan sightseeing gedaan. Mede omdat Denise daar als is geweest en het regende toen we er waren. Daarnaast wilden we hier een netbook kopen en had Michiel een knipbeurt nodig. En niet te vergeten, het is hier stukken duurder in vergelijking met de rest van China. Je betaalt in Hong Kong voor een super kleine kamer (lees: op 6 vierkante meter heb je je bed- en badkamer) zo’n 20-25 euro. Dat is 10 keer meer dan in veel hostels in China. Na 2 dagen Hong Kong gauw per boot naar Macau, waar we een glimp van hebben opgevangen voordat we het vliegtuig hebben gepakt. Een einde aan onze reis van 5 weken door China maar met India in het vooruitzicht was dat niet zo erg.

Als we terugblikken op het Chinese volk, wat nog wel een uitwijding waard is aangezien we tussen die mensen hebben geleefd voor  5 weken, zijn we toch tot de conclusie gekomen dat Chinezen (oke, misschien niet allemaal maar veel wel) wel vies zijn, sorry Wout, aangezien ze zelfs in restaurants naast je tafel op de grond spugen, hun neus snuiten zonder zakdoek en roken. Kortom overal. Verder lijkt het een beetje alsof ze in een hele kleine ruimte leven, zoals ze denken, lopen en autorijden. Ze denken heel erg in hokjes, iets is zoals het is, je kunt het niet veranderen. Ze kunnen niet vooruit kijken of denken en zijn heel erg in zichzelf gekeerd. Ze doen, zonder te denken lijkt het wel. Misschien ligt dat wel aan de hoogte van het IQ van de Chinezen..
Maar natuurlijk is niet alles zo negatief, we zijn ook een heleboel behulpzame en aardige Chinezen tegen gekomen. Die je gewoon aan de hand meenemen om de weg naar je hostel te wijzen als je verdwaald bent, of die even de vliegmaatschappij opbellen om je te helpen met het cancellen/boeken van je vliegticket. In Dali was de manager van het hostel wel een uitzondering. Zij had zelfs een lekkere hotpot (groente, vlees etcetera dat opgewarmd wordt in bouillon) voor ons klaar staan die we met de andere gasten van het hotel konden delen. Dat is nog eens een warm welkom!

Hoe dat in India zal zijn horen jullie later. Over een week of 2 volgt er weer een update hoop ik (hier hebben ze geen wifi in alle hotels, dus internetten is wat lastiger). Voor nu: geniet van het lange verslag en de foto’s, na Michiel z’n dagboek.

Veel liefs uit Tiruchirappalli (ook namens de heilige koeien),
Michiel en Denise

Er zijn 19 reacties op “Het zuid-westen van China”

 1. Maike says:

  Eindelijk fotos!!!! 😀 Super! Ziet er geweldig uit, ben jaloers ;). Den zal idd dubbel genieten van het ijs hier. Jullie heeel veel plezier! xx ps en nog een gelukkig nieuwjaar natuurlijk

 2. Tim en Lilian says:

  Hallo lieve Chiel en Den!

  Wat is het weer een genot om jullie verhalen te lezen.
  Wij zijn jaloers, hier in Steenwijk wordt het er met de flinke sneeuwval namelijk niet beter op en dat is bij jullie volgens mij wel het geval!
  Wappie was een spektakel opzich! Een grote dierentuin waar jullie helaas wel wat hebben gemist.
  Mijn kippenpak viel ook goed in de toom en Lil met haar Eva kostuum zag er ook erg lekker uit 🙂
  Ga nu maar weer lekker relaxen en we spreken mekaar snel!

  Kus van Tim en Lil!

 3. leen en corrie says:

  Leve Michiel en Denise,
  wat een prachig verslag weer en wat een foto’s!!! We zijn blij dat jullie het zo geweldig hebben gehad in China.
  veel liefs van Leen en Corrie

 4. Maartje says:

  ha Michiel en Denise,

  Wat een leuke reisverslagen en prachtige foto,s. Ben benieuwd naar India… Hier blijft het koud en winters wit. Ook nog mijn beste wensen voor 2010!! Jullie maken er in ieder geval iets moois van.
  Groetjes van Maartje en een lik van Teuntje, die blij is dat Michiel geen hondenvlees heeft gegeten!!

 5. Ha Chiel en Denise,

  De allerbeste wensen voor 2010!!
  Wat heerlijk om weer wat van jullie te lezen en te zien. Het ziet er dan ook schitterend uit.
  Lekker zonnetje, terwijl hier de wereld wit en koud is. We genieten met jullie mee.
  Groetjes Dirk en Alida

 6. nina says:

  ha lieverds,
  ontzettend gaaf om weer een update te lezen!fijn dat jullie het zo goed hebben, dat verdienen jullie!
  nog een keer heel erg bedankt voor het kaartje uit china, geweldig dat jullie ondanks al die prikkels en afleiding nog aan me hebben gedacht 😉
  enjoy&liefs!

  p.s. leuk hè die puppies, heeft mij uiteindelijk wel een stuk of vijf injecties opgeleverd tegen rabbies 🙂 voorzichtig dus!

 7. Lieve allebei!

  Wat een prachtige foto’s!! Wij zijn lichtelijk jaloers 😉 De kookcursus ziet er goed uit. Den, dat roodroze vest staat je erg goed hahah, goed om te zien dat je er wat aan hebt.
  Ik had het niet zo erg op Chinezen (zonder goede reden eigenlijk) maar nu al helemaal niet meer na dit verhaal! Aaaah arme mensen…
  Gelukkig hebben jullie het erg naar je zin, ben benieuwd wat jullie in India allemaal gaan doen!
  Hier gaat alles goed, erg druk met verhuizen, we gaan huren in het centrum van Zaandam.

  Geniet en we kijken uit naar het volgende bericht!

  Dikke kussen! En ook groetjes aan Harrie

 8. Thomas en Hannie says:

  Hoi Michiel en Denise,
  Allereerst de allerbeste wensen voor 2010. Wat een prachtig reisverslag. Mooie verhalen en ontzettend mooie foto’s. Een mooi land, alleen jammer dat er Chinezen wonen. We blijven uitkijken naar je volgende mail. Heel veel plezier en geniet er lekker van! Hannie en Thomas

 9. coby en peter says:

  Hallo luitjes wat en leuk verslag weer en een mooie fotos we hopen dat het nog leuker gaat worden dikke kus voor jullie beiden en de beste wensen nog peter en coby

 10. Backpacker Henk says:

  Hoi backpackers,

  Even een feedback van Backpacker Henk.
  Ik ben weer onder de indruk van het dagboek en het reisverslag, vol met leerzame details en aangevuld met foto’s die het verhaal ondersteunen. Ik ben blij dat de reis volgens plan verloopt en stel vast dat jullie zichtbaar genieten.
  Veel leerzame ervaringen in het nieuwe jaar en jullie verdere reis en veel plezier daarbij. Enjoy!

  Groet,
  Backpacker Henk

 11. Bertie, Frank en Thom says:

  Hoi Chiel en Denise, Allereerst van ons natuurlijk ook een ontzettend gelukkig nieuwjaar, maar dat zit wel goed, aan de foto’s en het reisverslag te zien. Wat een geweldige ervaring tot nu toe. Ben heel benieuwd hoe India zal zijn.
  Heb het goed samen en geniet, dikke kus en groetjes uit een nog steeds wit, koud en somber noordwijk.
  Hoi hoi, Bertie, Frank en Thom.

 12. Kristel Ids en Syb says:

  Lieve Michiel en Denise,

  Ook van ons de beste wensen. Wat een mooie foto’s. En leuk jullie verslag te lezen. Jullie neefjes genieten van het ijs en de sneeuw. Zij vonden je hyves berichtje leuk Michiel! Leuk om nu jullie belevenissen in India te mogen volgen. Goede reis weer verder . Wij blijven jullie volgen,
  Dikke kus van Kristel, Ids en Syb

 13. Koos en Coby says:

  Hallo Globetrotters,
  De beste wensen van Coby en mij ( Koos ). Weer een keun verhaal met een scherpe analyse hoe het volkje inelkaar
  steekt. De foto,s zijn geweldig !! Hopelijk krijgen we de hele reutemeteut nog te zien als jullie terug zijn.
  Kijken alweer uit naar het volgende reisverslag. ( en foto’s )
  Zorg goed voor jullie zelf, en alles zal rech kom.
  Toi,toi,toi.
  KoCo, Doeiiiiiiiiii.

 14. niels says:

  Aloha den en chiel,

  leuk om weer een update van jullie te lezen!

  ziet er top uit dat china, weet niet of ik er nog een keer ga komen (want niet veel golfslag daar). Wie weet als ik ooit een keer stop met surfen. Veel plezier in india!!!!

  Hier nog steeds alles wit, en de elfstedentocht hangt nog steeds in de lucht!

  Ciao,
  niels

 15. Ruud en Corrie says:

  Hoi luitjes,
  Wat een leuke verslagen. Voor ons heel veel herkenbare dingen maar toch! Kan wel zeggen dat wij jaloers zijn maar eerlijk is eerlijk, in mijn tijd (Corrie) moest ik er niet aan denken zoiets te doen. (Op deze leeftijd wel???) Nu denk ik alleen maar wat een ervaring voor jullie. Natuurlijk de allerbeste wensen voor het nieuwe jaar en wij zijn benieuwd naar jullie belevenissen in India. Heel veel plezier!
  Groetjes,
  Corrie

 16. Bert en Vroukje Otten says:

  Michiel en Denise, afgelopen zondag zijn we bij Tim en Lilian geweest en ook wij zijn nu in staat om jullie leuke reisverslagen te lezen. Het ga jullie goed en houd ons ons op de hoogte.

  Bert en Vroukje Otten.

 17. Klaas en Alice says:

  Halo lui,

  Wat een mooie fotos hebben julie gemaakt. Dat hondje dat je aaide was dat het ontbijt of zeg ik nu iets geks. Schitterend land iets ommet de camper naar toe te gaan. O ja nog de beste wensen en doe voorzichtig he. Veelplezier .

  Liefs Klaas en Alice

 18. Tinus55 says:

  Hey Chiel en Den,

  wat een geweldige foto’s!!!!! Helemaal top. Die vent met die pijp is echt geweldig. Echt zo’n ranzige Chinees!! haha.
  Veel plezier nog!!

  Hoi,
  Tinus

 19. Wout says:

  Haha leuk om te horen dat ik inmiddels de verpersoonlijking ben geworden van alles wat aziatisch is. No offense taken! En ik kan in alle eerlijkheid concluderen dat het ook niet mijn volk is. Zonde van de twee jaar die me dat gekost heeft om te ontdekken, maar goed. Moet oppassen wat ik zeg want dit is natuurlijk publiek en je weet nooit wie er mee leest 😉 Gelukkig zijn er ook aardige chinezen! Nog niet alle hoop verloren…
  Het gaat jullie voor de wind zo te zien, jaloers.. wil ook weer reizen. Geniet ervan en van elkaar 🙂

  Heel kut trouwens.. heb me zker aangemeld voor de updates maar krijg ze niet geloof ik. Naja, zorgt weer voor extra hits op jullie pagina aangezien ik elke keer moet checken of er iets nieuws staat!

  X


Laat ook een reactie achter

Copyright © 2019 Leuk reisverslag