Pootje baden in India

Ontvang updates per email!
Geef hier jouw email adres op:

Tags

Pootje baden in India

Lieve allemaal,

Tijd voor weer een update en een afsluitend verslag van onze belevenissen in India. Maar allereerst wil ik nog een keer benadrukken hoe leuk we het vinden om zoveel reacties van jullie allemaal te krijgen. Fijn te horen dat jullie ook een beetje meegenieten met ons :).

Na onze spannende wildlife avonturen was het tijd voor wat meer cultuur. Op naar Hassan met de bus om daar vervolgens de tempels in Halebid en Belur aan te doen. Deze eeuwenoude tempels worden gekenmerkt door prachtige sculpturen van Kamasutra-achtige afbeeldingen. Voor India is dat best apart aangezien je nu geen enkele naakte of halfnaakte vrouw uit India op straat zal zien. Maar blijkbaar was het toentertijd kunst.
Naast deze mooie tempels was het ook leuk om te zien hoe de natuur veranderde. Van de provincie Kerala zijn in de provincie Karnataka beland en daar lijken de wegen een beetje op de duinen in Noordwijk. Het voelde even alsof we thuis waren!

Vanaf Hassan hebben we een enorme rit achter de rug naar Hampi. Ja, volgens de man van het tourist office zou het maximaal 5 uur duren om er te komen, maar aangezien wij 3 keer van bus zijn verwisseld kostte het ons 10 uur. En dan kom je eindelijk aan, is er een een festival gaande. Nu waren we gewend aan het feit dat er in elke stad waar we aankwamen wel een festival was, maar dit was een grooot festival. Duizenden mensen waren op de been en de kans om een hotel te vinden was niet zo groot. Gelukkig hielp het om wat andere reizigers te raadplegen en wisten we dat er aan de overkant van de rivier plek zou zijn om te slapen. Na een paar keer een gratis plekje op de grond aangeboden te hebben gekregen vonden we inderdaad een schattig hutje om in te slapen.
Jullie zullen begrijpen dat we de dagen daarna heerlijk hebben gechilled, want dat kan in Hampi perfect, om bij te komen van deze trip. Hampi kenmerkt zichzelf door het landschap van grote keien. Overal waar je om je heen kijkt zie je de enorme blokken op de meest vreemde wijze opgestapeld liggen. Alsof een reus ze gewoon op elkaar heeft gestapeld. Natuurlijk is dat niet zo, de blokken zijn zo geformeerd door erosie. Heel bizar en mooi.
Het avontuur in Hampi was echter nog niet over, want onze trip terug naar het station, aan de overkant van het water, verliep wat anders dan gepland. Michiel zal het wel in een prachtig verhaal in zijn dagboek hebben uitgelegd, dus ik wijd er niet te veel over uit maar ik kan in ieder geval zeggen dat je onder stress dingen doet waar je zelf versteld van staat. Even een duikje nemen in het frisse (ahum) water van India en op blote voeten door het bananen (lees: spinnen) veld. Wow!

Eenmaal in de trein naar Goa was ik na een uur of 8 wel weer opgedroogd en konden we de omgeving daar verkennen. Zoals jullie allen wel bekend is Goa de staat in India waar alle hippies in de jaren 60 zijn neergestreken om te feesten, drugs te gebruiken en van het strand te genieten. Dat laatste hebben wij ook gedaan. Lekker een paar dagen op het strand gezond en wat souvenirs gescoord. Aangezien we de goedkoopste slaapplaats in India in Goa hadden gevonden (wonderbaarlijk inderdaad) kon dat er wel vanaf.

Omdat er nog maar een paar dagen in India restten hebben we een slaaptrein naar Chennai genomen om snel weer in de buurt van het vliegveld te komen. Onze Belgische vrienden Tim en Caroline die we in Varkala hadden ontmoet verbleven op dat moment in Pondicherry. Dus gelijk maar door in de bus om naar hen toe te gaan. Pondicherry is stad waar veel van de invloeden van de Fransen heerschappij is te zien. Het stratenplan is netjes in een grid-plan georganiseerd, de straatnamen zijn zelfs in het Frans, en je kunt hier croissants en pain au chocolat als ontbijt krijgen. Prima! Met Tim en Caroline hebben we daarnaast 2 dagen van de Franse keuken kunnen genieten, heerlijk!
Dichtbij Pondicherry ligt een plaats genaamd Auroville. Hier is in de jaren 70-80 een zelfvoorzienende gemeenschap gesticht door een Franse vrouw genaamd ‘The Mother’. Haar gedachtengoed was dat er in de wereld een plaats moet zijn waar mensen van elke afkomst, samen met elkaar in vrede moeten kunnen leven. Zonder enige geloofsovertuiging, ja want waar krijg je snel oorlog van? Inderdaad. Omdat de gemeenschap zelfvoorzienend is, moesten de mensen die er in het begin kwamen wonen iets bij kunnen dragen aan de gemeenschap. Er moest een leraar zijn, een bakker, een timmerman et cetera. Uiteindelijk is het dorp enorm gegroeid en wonen er nu zo’n 2.000 mensen samen. Huizen worden samen gebouwd, het water wordt hier zelf gezuiverd en al het eten wordt hier zelf gekweekt. Interessant om te zien. Plus.. het is hier als enige in India rustig! Ja, geen getoeter of herrie. Naast de rust en de mooie omgeving komen de meeste toeristen hier om de Matri Mandir te bewonderen. Dit bouwwerk, dat het middelpunt van Auroville vormt, is een prachtige gouden koepel die er heel futuristisch uitziet. Het stelt een zon voor, dat in het zonnestelsel ook het middelpunt van alles is. Hier kunnen mensen in mediteren om zelfbewustzijn te creeeren. Iets wat belangrijk is als je een inwoner van Auroville bent. Naast de Matri Mandir staat een enorme Banyanboom (zie foto’s). Deze boom kan wel tientallen meters breed worden en kenmerkt zich doordat er vanuit de takken nieuwe boomstammen naar de grond groeien en zich daar in wortelen. Het lijkt dus alsof er een bos aan bomen staat, maar in werkelijkheid is dat slechts een boom.

Na Pondicherry was het tijd om terug naar Tiruchirappalli te gaan, daar waar we onze trip door het zuiden van India gestart zijn. Om daar vervolgens een laatste overnachting te maken in een kamer vol met kakkerlakken. Iehl! Ja, echt tientallen kakkerlakken.. Niet echt een goede afsluiter, maar ja. Na al dat moois dat we gezien hebben en al die aardige mensen die we ontmoet hebben zullen we dat hopelijk snel vergeten.

Resumerend kunnen we maar een ding concluderen en dat is we het super naar ons zin hebben gehad in India. Ondanks alle negatieve verhalen en de spanningen voordat we vertrokken is het ons allemaal enorm meegevallen. Zoals al vaker benadrukt valt toch wel het meeste op dat de mensen zo ontzettend aardig en hulpzaam zijn. Het eten is goed, het weer perfect (niet al te vochtig), reizen gemakkelijk en de natuur en culturele bezienswaardigheden zijn prachtig. Ja, dit is wel een aanrader!

Nu is het tijd om ons in zuid-oost Azie te gaan begeven. Onze trip daar begint in Cambodia, waar we plannen om 3 weken te blijven zodat we begin maart Tinus, Michiel z’n neef, zullen ontmoeten in Vietnam. We hoeven lekker nog lang niet naar huis!

Liefs,
Michiel en Denise

P.S. Henk, je mag blij zijn dat geen Indier bent, want het kost hier een hoop geld om al die dochters te laten trouwen ;). Nog meer dan dat het je nu al kost!

[fb-share]

Er zijn 19 reacties op “Pootje baden in India”

 1. Vincent says:

  Gaaf verhaal weer zeg! en dat dagboek haha top! die tempels zijn geniaal, ik ben ervan… dus…

  WOW Cambodia, nu ben ik echt vet jalours haha Cambodia Rules! heel veel plezier daar, doe een lekkere curry geserveerd in een cocosnoot bestellen in Siem Riep/angkor 😛 en denk maar ff aan me als je door die tempels daar aan het avonturieren bent 😀

  hier is het trouwens nog steeds vet KOUD! echt niet normaal. (houdt het dan nooit op)

  ok geniet ervan, leuk verhaal weer
  Vincent

 2. Maartje says:

  Het is weer enig om te lezen. Ik griezel bij de spinnen en kakkerlakken. Wat staan de koeien schattig op de foto. Ik hoop dat hier vandaag de laatste sneeuw wegsmelt. Het is hier Noordpoolachtig koud. Maar de eerste sneeuwklokjes in de duinen gezien. Denise en Michiel ik geniet van jullie reisverslagen en foto’s. Een poot van Teuntje. Groetjes, Maartje

 3. Tinus55 says:

  Ola wereldreizigers. mooie verhalen weer. kom er snel aan want het is hier veel te koud. Kan ik jullie verhalen persoonlijk aanhoren. Veel plezier in Cambodia. en tot over een paar weken in het warme Vietnam. Hoi hoi hoi!!!!!

  Mazzl tinus

 4. nina says:

  ha lieverds!
  ben weer onder de indruk! maart en ik zijn helemaal overtuigd en hopen volgend jaar ook daar ergens door de bananenbladeren rond te rennen 🙂
  klinkt echt heerlijk allemaal!
  jullie zien er goed uit, echte avonturiers!
  have fun! kusjes!!!
  p.s. chiel, doe je rustig aan met al die rugzakken op je rug ;)!

 5. opa van beelen says:

  Lieve Michiel en Denise
  we hebben weer genoten van jullie verhalen, prachtige foto’s. Den, we vinden je een kanjer, slapen in een kamer waar ook kakkelakken zitten. En dan die spinnen aaggh. Maar goed, je ziet wel wat van de wereld!!
  Wat leuk dat jullie Tim en Caroline weer hebben ontmoet. Nu Cambodja ontdekken. Laat ons meegenieten.
  liefs van Leen en Corrie

 6. Leen en Corrie says:

  Lieve Michiel en Denise

  we hebben weer genoten van jullie verhalen, prachtige foto’s. Den, we vinden je een kanjer, slapen in een kamer waar ook kakkelakken zitten. En dan die spinnen aaggh. Maar goed, je ziet wel wat van de wereld!!
  Wat leuk dat jullie Tim en Caroline weer hebben ontmoet. Nu Cambodja ontdekken. Laat ons meegenieten.
  liefs van Leen en Corrie

 7. Leen en Corrie says:

  Dit was ons bericht niet van opa zoals je ziet

 8. niels says:

  Hola reizigers,

  wat gaat de tijd toch rap! Nu alweer india verlaten… voor mn gevoel waren jullie er net!
  Geniet van cambodja en vietnam de komende weken.

  Hier trouwens nog steeds erg koud en nog steeds sneeuw, het houdt maar niet op.
  Global warming, ik merk er weinig van maar jullie waarschijnlijk des te meer.. iedere dag
  in de dertig neem ik aan?

  Ciao,
  niels

 9. dirk en alida says:

  ‘t is weer fantastisch wat we hier lezen, Den en Michiel, ik hoop dat de kakkerlakken jullie verder met rust hebben gelaten. Het is ook leuk om jullie te spreken met skype. Net of je bij ons in de kamer staat, Chiel. Als Martijn komt en hij moet iets voor jullie meenemen moet je dat even laten weten. geniet van de zon, hier wordt het langzaamaan wat lichter, (nog wel heeeeeel koud hoor) Groetjes van ons

 10. coby en peter says:

  hallo michiel en denise wat een leuke ervaringen doen jullie op schitterende fotos zeg en zo kunnen wij ook leuk meegenieten we hopen dat zonnetje ook ier weer snel te zien want die missen we erg dus als je wat zon over hebt stuur het dan maar hier naartoe dikke kus van uit een koud noordwijk -5 peter en coby ps kirsten zit nu in de states en het sneeuwt daar verschrikkelijk groetjes en tot ziens op jullie volgende verslag we kijken er naar uit

 11. Thomas en Hannie says:

  Hoi Denise en Michiel, Geweldige ervaringen hebben jullie weer opgedaan mooie foto’s wij willen ook wel pootje baden maar naar het kijken van die mooie foto’s kunnen wij ons er wel veel van voorstellen geniet maar weer van jullie volgende ervaring wij zijn nu al benieuwd naar jullie volgende verslag. Liefs Thomas en Hannie

 12. Bertie, Frank en Thom says:

  Hoi hoi Chiel en Denise, wat een enig verslag weer, en wat een prachtige foto’s. Het is net of een hele grote reus al die keien in het rond heeft gestrooid. Leuk, dat jullie die vrienden weer tegenkwamen.
  Heel veel plezier in Cambodja, ben benieuwd hoe het daar is. Kijk erg uit naar jullie volgende verslag.
  Oh ja, alvast gefeliciteerd met Tim’s verjaardag. Neem een biertje op hem. Groetjes uit een ijskoud, besneeuwd Noordwijk. Sturen jullie nou eens een beetje zonnewarmte naar ons!! Dikke kus van Bertie en de groeten van de boys die volop in het carnavalgedruis zitten.

 13. Ruud en Corrie says:

  Hoi luitjes,
  Jullie zijn wel grensverleggend bezig hoor! We doen het jullie wederom niet na dus petje af. Gezellig dat er straks een neef langskomt die natuurlijk een heleboel spullen bij zich heeft. Heel veel plezier in Cambodja, we kijken nu al uit naar het volgende verslag en natuurlijk de foto’s.
  Groetjes,
  Corrie en Ruud

 14. Klaas en Alice says:

  Hoi Denise en Michiel,

  Weer een schitterend verhaal.Geniet er van en kijken uit naar jullie volgende avontuur.

  Liefs Klaas en Alice.

 15. tante cor says:

  michiel en denise
  heel veel plezier gewenst en bedankt voor de kaart. goede reis en geniet van de reis
  groetjes tante cor

 16. Wout says:

  Hey Denise en Michiel,

  Vette verhalen weer. Jullie hebben het bij tijd en wijle wel zwaar te verduren maar goed dat hoort allemaal bij de ervaring zullen we maar zeggen. Nu naar cambodia, denk dat dat land nog wel eens indruk kan maken. Nog wat meegekregen van sven z’n 10 km in Vancouver? Drama alom!
  Mooie foto’s, interessante achtergrond informatie door Denise en de dirty details door Michiel – goede combi.

  Enjoy!

 17. Koos en Coby says:

  hoi,
  Wat een enerverend verhaal, het houdt maar niet op, prachtige foto’s die een heel goede indruk geven van wat
  jullie zoal beleven, we genieten steeds mee.
  Jammer dat je kakkerlakken niet als maaltijd kunt nuttigen, kevers,torren en sprinkanen schijnen goed eetbaar
  te zijn.
  Blijf van de reis genieten, wij zien in ieder geval weer uit naar een nieuw verhaal in een koud Noordwijk.

  Liefs, Koos en Coby

 18. hallo!Denise en Michiel,je denkt ,wie is dat!!!nou ik ben ,n schoonzus van je opa.en hoorde van je moeder van jullie reis,,ik vroeg het adres,zo kan ik ook naar de prachtige foto,s kijken.ik geniet er echt van.groetjes en geniet van al het moois. lenie.

 19. tumm says:

  hallo!Denise en Michiel,je denkt ,wie is dat!!!nou ik ben ,n schoonzus van je opa.en hoorde van je moeder van jullie reis,,ik vroeg het adres,zo kan ik ook naar de prachtige foto,s kijken.ik geniet er echt van.groetjes en geniet van al het moois. lenie.


Laat ook een reactie achter

Copyright © 2019 Leuk reisverslag