Cambodja

Ontvang updates per email!
Geef hier jouw email adres op:

Tags

Cambodja

Lieve allemaal,

Na een paar medailles (en een flinke misser) op de Olympische Spelen en eindelijk weer temperaturen boven de nul voor jullie is het tijd voor ons verslag over Cambodja. Ja de tijd vliegt voor ons ook om!

Na India is het reizen in zuidoost Azie wel even wennen. En dan vooral de manier waarop het gaat. Je boekt hier gewoon je busticket bij het guesthouse waar je verblijft en je wordt voor de deur opgehaald en met wat geluk ook weer afgezet. Kortom, geen avontuur meer maar vooral veel gemak. Dat is enerzijds fijn, maar aan de andere kant mis je wel een beetje avontuur.
Ook stikt het hier van de toeristen, zeker vergeleken met India. Overal kom je Engelsen, Amerikanen, Fransen, Duitsers, Italianen enzovoorts tegen. Contact met de locals heb je weinig. Jammer hoor!

Enfin, Phnom Penh, de hoofdstad van Cambodja, was ons startpunt voor onze reis van drie weken door Cambodja. De stad staat vooral bekend om het Tuol Sleng museum en de killing fields. Met verbazing en afschuw hebben we gelezen over de bloedige historie die hier in de jaren 1975 tot en met 1979 heeft plaats gevonden. Destijds heerste Pol Pot (afkorting van Political Potential) met zijn companen, beter bekend als Khmer Rouge, het land. Het streven van de Khmer Rouge was om van Cambodja een zelfvoorzienend land te maken, maar daarvoor moest er eerst even een zuiveringsactie onder de inwoners worden gehouden. Allereerst werd de hele hoofdstad ontruimd, mensen werden naar het platteland gejaagd en alle hoger opgeleiden (leraren, artsen, politici et cetera) werden vermoord. Inclusief het hele gezin. Daarna werden er werkkampen gemaakt waar veel Cambodjanen onder erbarmelijke omstandigheden moesten werken aan de nieuwe toekomst. Er moest genoeg rijst worden geproduceerd voor alle inwoners + voor de export. Een doel dat sowieso niet haalbaar was, maar dat terzijde. Diegenen die het interessant vinden moeten maar eens googelen. Het is bizar dat men zo weinig van deze binnenlandse ‘oorlog’ afweet. Te meer omdat het zo kort geleden heeft plaats gevonden, er naar schatting 2 miljoen mensen (dat is ¼ van het toenmalige inwonertal van Cambodja) zijn vermoord en de VN zelfs de Khmer Rouge heeft gesteund in hun plannen. Schandalig.

Even buiten de hoofdstad liggen de killing fields, een begraafplaats voor de grootste groep slachtoffers. Je kunt hier tussen de graven doorlopen en op de wandelpaden zie je zelfs nog de kleding en botten tussen het zand uitsteken. Dit omdat er nog steeds veel lichamen worden gevonden op plekken die tot nu toe nog niet zijn uitgegraven. Ja dat laat wel een indruk achter kun je begrijpen. De guide vertelde ons over de wijze waarop de baby’s vermoord werden. Ze werden met hun hoofd tegen een boom doodgeslagen, terwijl ze aan de benen werden vastgehouden. En veel jonge kinderen moesten hun eigen ouders vermoorden voordat ze zelf vermood werden. Gewoon omdat de Khmer Rouge-leden het ‘zat’ waren om zelf iedereen te vermoorden of het leuk vonden om de mensen nog meer te kwellen. Vreselijk ja.

Na deze schokkende introductie tot de geschiedenis van Cambodja was het tijd om wat meer van het land te gaan zien. We hebben de bus gepakt naar Kampot. Daar hebben we twee dagen met twee Nederlanders opgetrokken en hebben we een tour gedaan naar het Bokor National Park. Inclusief jungletrek op slippers.. Ja we waren niet helemaal goed geinformeerd over het programma, maar zo zie je maar dat alles kan op slippers. Schokkend moment voor mij was toch wel de zijdespin die van een tak op m’n arm vloog. Nee, zo overwin ik m’n angst voor spinnen niet. Hij was groot! Daarna hebben we de spookstad gezien op de top van het national park. Doordat je hier zo hoog zit vliegen de wolken om je oren en  doen de oude gebouwen die hier staan spookachtig aan. Erg mooi.

Na cultuur en natuur is het dan eindelijk tijd voor strand. In Sihanoukville op Otres Beach hebben we 10 dagen heerlijk niks gedaan. We sliepen in een kamer letterlijk op het strand. Je hoorde de golven ’s nachts ruisen en bij het ontwaken nam je een sprintje van zo’n 4 meter en dook je in de zee. Heerlijk! En het uitzicht was adembenemend (foto’s zeggen meer dan woorden in dit geval). Je kunt bedenken dat je daar niet zo graag weg wilt. Zeker niet omdat de sfeer heel ontspannen was en we veel lieve mensen hebben ontmoet. Kortom, voor iedereen die het strand wil opzoeken in Cambodja, ga naar Otres Beach in Sihanoukville!

Maar ook aan het strand moest een eind komen omdat we de Angkor Wat nog op het programma hadden staan. Kortom even een bus naar Siem Reap gepakt en met een lijst vol met tips op stap gegaan naar de tempels. Allereerst hebben we de Angkor Wat zelf gezien, een enorme tempel (de grootste ter wereld), die vooral erg indrukwekkend is door z’n grootte. Daarna hebben we Ta Phrom, Preah Neak Pean, Preah Khan, Bayon en Banteay Srei gezien. De ene tempel was groter of gedetailleerder dan de ander, maar allemaal erg mooi. Zeker een bezoekje waard!
Verder hebben we in Siem Reap weinig gedaan, behalve nog even ons lijstje afgewerkt met dingen doen voor het goede doel: Chiel heeft bloed gegeven in een kinderziekenhuis (en weet nu gelijk z’n bloedgroep), we hebben een massage gekregen van blinden en hebben in een restaurant gegeten waarvan de opbrengsten naar een weeshuis gaan. Ja, wat een straf zeg.

Nu is het tijd voor Vietnam. We halen morgen Martijn op van het vliegtuig en gaan dan zo’n 4 weken samen met hem reizen. We kijken er enorm naar uit! Tot de volgende update maar weer!

Liefs,
Michiel en Denise

Er zijn 13 reacties op “Cambodja”

 1. alida en dirk says:

  Ha Michiel en Denise,

  We hebben vandaag Martijn op het vliegtuig gezet naar Hong Kong. Wat een
  belevenissen hebben jullie weer op papier gezet, de Killing Fields zijn wel heel
  indrukwekkend en wat een verschrikkingen,

  We willen jullie veel plezier wensen met elkaar in Vietnam.

  groetjes Dirk en Alida

 2. Vincent says:

  Super leuk verslag weer, ik was helemaal weg van Ankor en alle tempels daar, al zien de Ta Prohm foto’s van jullie er wat minder bruut overgroeid uit als me bij staat?

  Nog een lekkere curry gegeten uit een kokosnoot en khmer boxing meegekregen?

  Tinus is onderweg, ik ben jalours haha geniet weer van het volgende land ik kijk uit naar het volgende verslag. Ow en meld je ff aan op de Facebook App. zie voorpagina van deze site, is cool 😉

  cheers

 3. Klaas en Alice says:

  Hoi Chiel en Denise,

  Jullie hebben weer heel wat indrukken opgedaan. Leuke en heel kwetsende. Wij hopen dat jullie met Martijn ook lekker genieten.

  Liefs Klaas en Alice.

 4. leen en corrie says:

  hoi lieverds,
  Wat een belevenissen weer, prachtige strandfoto’s en Floyd lijkt op Teun!
  Oorlog is altijd verschrikkelijk, zeker ook die in Cambodja. Nou dat hebben jullie wel kunnen zien bij the killing fields.
  Martijn is onderweg, we wensen jullie een heel gezellige tijd met elkaar en dat jullie veel bekijken.
  wij genieten mee!
  liefs Leen en Corrie

 5. Tim en Lilian says:

  Lieve Den en Chiel,

  Het mooie Cambodja met zo’n indrukwekkende geschiedenis!
  Prachtige foto’s en wij zijn blij om te zien dat Harry zich ook vermaakt.
  De demo van tim en wat muziek van Wappie 2010 hebben jullie nu waarschijnlijk al ontvangen.
  Filmpjes en muziek van afgelopen zaterdag Hole in one krijgen jullie nog!
  veel plezier met z’n 3e en geniet van Vietnam…
  Veel liefs vanuit Steenwijk

 6. Maartje says:

  Ha Michiel en Denise, wat een prachtige avonturen beleven jullie. Ja Cambodja en de killing fields wat een wrede geschiedenis. De wereld kijkt toe en hopelijk wordt er van geleerd? Denise, wat vreselijk zo,n spin… Jullie verhalen zijn weer enig om te lezen en de foto’s prachtig.
  Geniet van jullie reizen met z’n 3en. Groetejs, Maartje

 7. coby en peter says:

  hallo luitjes in het verre Azie prachtige fotos en ik werd jaloers op zulke strandervaringen zo heerlijk genietlekker met zn 3 en geniet lekker want de tijd vliegt voorbij groetjes Peter en Coby

 8. Thomas en Hannie says:

  Hoi Denise en Michiel, wat een belevenissen weer heel tegenstrijdig ook de killing fields heftige indrukken daarnaast een heerlijke strandvakantie super relaxt. Martijn is inmiddels al gearriveerd denk ik , wij wensen jullie een super gezellige tijd toe met z’n drieen. w e kijken al weer naar jullie volgende verslag uit. Groetjes Thomas en Hannie

 9. Bertie, Frank en Thom says:

  Hoi Denise en Chiel, wat een naar fotootje staat er boven jullie verslag. Dit kun je toch niet verzinnen, dat het echt bestaat. Strandje, hangmandje, zand en zon. Heerlijk. Wat een afschuwelijke geschiedenis daar in Cambodja, kan begrijpen dat dit heel erg veel indruk op jullie heeft gemaakt. Leuk, dat jullie zoveel gezellige mensen tegenkomen. En nu met Tinus komt het natuurlijk helemaal goed. Heel veel plezier met z’n drieën. Ik kijk uit naar jullie volgende verslag. Groetjes, Bertie, Frank en Thom. Oh ja, een ook de groeten van oma en Petra. Doeoeoeoeiiii!!!!!!!

 10. Sjaak en Margreth says:

  He Michiel en Denise

  Wat een mooie reisverslagen en die foto’s geweldig.
  Dit is een ervaring die jullie nooit meer vergeten
  heel veel plezier en geniet er van

  groetjes van Sjaak en Margreth van ‘t Lappennest

 11. Michiel van beelen says:

  Thomas!! Tinus en ik hebben met een m60 geschoten. Onze schouder is blauw nu.

 12. niels says:

  Chiel!!! Ik heb gisteren in de zon gezeten. Weliswaar iets minder warm dan bij jullie maar ik had wel een verbrand hoofd gisteravond.

  Hoop dat je niet teveel mensen voor je m60 hebt gehad maar nu.nl vermeld niks van
  een afslachting dus het zal wel mee zijn gevallen.

  Volgende week zit ik in marokko dus met een beetje mazzel
  ook wat betere temperaturen. groeten aan tinus en den!

  Ciao,
  niels

 13. Ruud en Corrie says:

  Hoi reizigers,
  Ook wij steken wat van de geschiedenis op zo! Het is toch wat anders om er alleen over te lezen. In het land zelf ervaar je de dingen nu eenmaal anders. Ik zou wel even om een hoekje willen kijken bij jullie. Behalve de spinnen dan want daar heb ik het ook niet zo op (en slangen!). Ik weet nog wel dat Ruud in Hong Kong met een fles insectenspray achter een grote zwarte harige spin aan moest. Het beest natuurlijk hartstikke snel en van die fles werd hij alleen maar een beetje langzamer. Heerlijk jullie verhalen te lezen en de foto’s te bekijken. Heel veel plezier verder.
  Groetjes,
  Ruud en Corrie


Laat ook een reactie achter

Copyright © 2019 Leuk reisverslag